Thursday, May 28, 2009

Cikgu Faridah Binti Dawam Dinobat Sebagai Tokoh Guru PASTI Kebangsaan 2009

Written by Hamdan
Thursday, 21 May 2009
tokoh_guru_pasti_pusat_2009.jpg

Tawau, Sabah Negeri Di Bawah Bayu 16 Mei 2009: Dilahirkan pada 2 Mei 1968 di kg Gajah Perak. Terlibat dengan PASTI dari 1988 selepas tamat peperiksaan STPM mengajar pada mulanya suka-suka tapi lama kelamaan membuatkan beliau tertarik dengan PASTI walaupun imbuhan untuk mendidik anak-anak PASTI tidak seperti tawaran yang pernah beliau dapat. Namun hatinya sudah terpaut dengan PASTI beliau juga terlibat dengan PAS seiring dengan penglibatan beliau di dalam PASTI...

Pada 1987 beliau menjadi AJK penaja penubuhan DMP Kg Gajah..dan pada umur 22 tahun beliau telah diberi amanah sebagai ketua DMP kawasan Kampung Gajah.

Beliau telah bertemu jodoh dengan Mohd Hasyim bin Yahya dan telah dikurniakan 7 orang cahaya mata namun pada tanggal 26 Julai 2006

..Telah berlaku satu kemalangan maut semasa dalam perjalanan menziarahi anaknya di Ma'ahad Al-Islah Sungai Lampam (Jalan kampung Gajah - Teluk Intan) yang melibatkan beliau sekeluarga..suaminya telah meninggal dunia didalam kejadian itu..beliau dan 2 orang anaknya cederah parah dan dimasukkan ke wad ICU Ipoh.

Berita kematian suami tercinta hanya diketahui setelah 5 hari kejadian berlaku ,dengan tabah beliau meneruskan kehidupan sebagai ketua keluarga dengan pendapatan dari elaun guru PASTI sebanyak RM3oo sahaja serta sumbangan dari orang ramai..

Hasil tarbiyyah yang diterima beliau cekal meneruskan kehidupan membesar dan mendidik anak-anaknya walaupun keseorangan sebagai ketua keluarga,beliau tidak pernah memberi alasan untuk tidak terlibat dengan apa saja program anjuran PASTI atau parti. Puan Faridah Dawam seorang yang sentiasa berfikir untuk memajukan PASTI dan Jamaah.

Bersama iltizam dan sokongan-sokongan dari teman-teman seperjuangan.. beliau bertekad meneruskan perjuangan memastikan anak-anaknya.. murid-murid PASTI dan masyarakat keseluruhannya memahami Islam dan seterusnya syariat Islam tertegak di bumi Malaysia yang tercinta ini.

Kini beliau diamanahkan sebagai Ketua Majlis Guru PASTI Kawasan Pasir Salak dan Timbalan Ketua Majlis Guru PASTI Negeri Perak.

No comments:

Post a Comment